Večer sjećanja na akademskog slikara Zdravka Ćosića

  Večeras je u Slavonskom Kobašu u Domu kulture održan glazbeno-scenski program pod nazivom Večer sjećanja na Zdravka Ćosića.
Organizator je već desetu godinu bilo Kulturno-umjetničko društvo Matija Gubec a ove godine uz pomoć Ogranka Matice hrvatske iz Slav. Kobaša. Pokrovitelj je bila Općina Oriovac.
  Akademski slikar Zdravko Ćosić koji je srastao s pejsažom u kojem je živio često je govorio da se čitav njegov svijet nalazi u samo nekoliko kvadratnih kilometara. Tu pejsažna preokupaciju i zaljubljenost u krajolik prenio je na platno i ostavio svima nama da se divimo njegovom slikarskom umijeću.
  Na početku programa kojeg je vodio dr.sc. Josip Jagodar, gledatelji su mogli vidjeti kratki video isječak o Zdravku kao i čuti njegov životopis od prof. Antonije Jagodar. Potom je goste, uzvanike i gledatelje u dvorani u ime organizatora pozdravio Predsjednik KUD-a Antun Baćo i dodao kako je slikar još vječno živi ali sada u svojim slikama.
  Dr. Ana Plazanić govorila je o njihovom prijateljstvu i istaknula kako su njegovi akvareli bili puni svjetlosti i boja (posjeduje nekoliko akvarela) koje pokazuju svu raznolikost ovog krajolika. Potom je dr. Matija Prka u svom izlaganju naglasio kako je zaljubljen u njegove pejsaže a posebno se osvrnuo na sliku Petnja na kojoj ga uvijek ponovno fascinira igra svjetla i tame koja prelazi u prigušenost pa čak i u dramatiku.
  Don Anton Šuljić govorio je o duhovnosti njegovih slika koja se osjeća u odbljesku svjetla na vodi i ponovio Zdravkove riječi: Život je za mene veliko čudo. On ima svrhu, ako vjeruješ u Boga. Bog je beskrajna inteligencija koju prepoznajemo u prirodi.
  Zdravko Ćosić je posjetio puno muzeja diljem svijeta od Pariza do New Yorka i upoznao djela velikih svjetskih slikara poput Rembrandta i Van Gogha i normalno je da su i oni imali utjecaj na njegovo slikarstvo. O toj temi govorio je prof. Tihomir Katušić.
  U nekoliko godina na kraju programa predstavljen je poznati i priznati žitelj Slav. Kobaša a ovaj puta to je bila Terezija Ferić Kajtazović koja je bila dugogodišnji član Pjevačkog zbora a potom i Tamburaškog orkestra Radio Sarajeva.
  U ime Galerije umjetnina grada Slav. Broda sve nazočne je toplo pozdravila Ravnateljica prof. Romana Tekić i ponudila i daljnju suradnju sa organizatorima ove kulturnog događaja.
  Načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić u ime pokrovitelja obećao je potporu Općine kada god su u pitanju ovakve priredbe.
Između pojedinih osvrta gledatelji su mogli uživati u glazbenim točkama koje su izveli don Anton Šuljić na gitari, Matea Lovrić Trlin (vokal) i Danko Trupinić na gitari te vokalni solisti Ivan Hećimović i Valentina Džinić Lončarić uz pratnju Tamburaškog sastava KUD-a.
  Poslije službenog dijela programa svi nazočni mogli su pogledati dvadest jednu sliku od kojih je velika većina prvi puta bila izložena u Kobašu.
  Organizator se zahvaljuje vlasnicima slika a to su: dr. Matija Prka, Irena Weber, dr. Ana Plazanić, Galerija umjetnina grada Slav. Broda, Sunčica Martinović, Ana Klaso, Marija Bertolović i Šimo Marić, dipl.oec. Posebna zahvala ide obitelji Babić koja je uvijek spremna pomoći u realizaciji programa.
  Na kraju okrenimo se slikarevim riječima koje su bile i njegov moto: Mislim da čovjek treba živjeti u skladu sa prirodom, da i u prirodi, a ne samo unutar industrijske civilizacije, može naći koordinate svoje fizičke i psihičke egzistencije.

Foto: Adam Tadijanović i Antun Baćo

You May Also Like

error: Content is protected !!