Izložba “Zlatne godine brodske tamburaške glazbe”

  Večeras je u Slavonskom Brodu u Muzeju Brodskog Posavlja otvorena izložba pod nazivom Zlatne godine brodske tamburaške glazbe. Izložba je posvećena Tamburaškom orkestru RKUD-a Đuro Salaj, ponajprije svim generacijama tamburaša te njihovom umjetničkom voditelju i dirigentu Mihaelu Feriću.
Iako je djelovao kao amaterski orkestar ipak je dosegao visoku razinu i bio jedan od najboljih u Hrvatskoj a i bivšoj Jugoslaviji. Punih 20 godina (1972.-1992.) za svoje izvedbe dobio je niz visokih priznanja, pohvala kritičara i nagrada struke i društvenih organizacija.
 Na izložbi se može vidjeti raznovrsna građa o Tamburaškom orkestru od notnih napisa pa sve do audiovizulnih materijala.
  Na početku otvaranja sve prisutne pozdravio je ravnatelj Muzeja prof. Hrvoje Špicer koji je naglasio da je Slavonski Brod oduvijek imao izvrsne tamburaše a time i orkestre pa je ta tradicija nastavljena i u današnje vrijeme. Maestro Ferić vidno uzbuđen i preplavljen emocijama rekao je da je ponosan na sve mlade ljude koji su u to vrijeme svojim glazbenim umijećem znali cijeniti tamburašku glazbu. Predsjednik Brodske udruge tamburaša Krešimir Dokuzović izrazio se pohvalno o ovoj izložbi a bivši član orkestra i sadašnji pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike dipl. ing. arh Igor Čizmek otvorio je ovu izložbu.Izložba je postavljena u dvije izložbene prostorije MBP u suradnji s višom kustosicom Ivankom Bunčić a biti će otvorena sve do 15. veljače.

You May Also Like

error: Content is protected !!