Tamburaški sastav

  U Slavonskom Kobašu oduvijek je bilo vrhunskih pučkih glazbenika koji su svirali tambure, violine, gudalački bas ali i onih koji su poznavali notno pismo te svoje interpretacije prezentirali klarinetom harmonikom, gitarom, bubnjevima, klavirom, trubom i drugim instrumentima.
Što se tiče tamburaške glazbe postoje pisani dokazi i fotografije o postanku sastava već od 1920.godine a vjerojatnih je bilo i prije. Bilo je čistih tamburaških klapa kao i onis violinama, tamburama te gudalačkim basom.
Najpoznatije je tamburaško društvo “Gombović” s voditeljom Markom Orićem,osnovano 1.prosinca 1923. godine. Postoji notni zapis njihove skladbe “Kobašanka”.
Tridesetih godina za potrebe predstava i priredbi u Ogranku seljačke sloge i dramskoj sekciji DVD-a svirale su tamburaške klape sastavljene pretežno od članova postojećih tamburaša iz mjesta.
Od 1958.godine do 1967. pri školi djeluje tamburaški orkestar a voditelji i dirigenti su Dane Mataić (1958.-1959.),Mihael Ferić (1959.-1964.). U radu sudjeluju i učitelji Stjepan Ocvirek i Ivan Bašić.
Od 1964. do 1967. godine voditelj je Martin Knežević. Orkestri su dobili niz priznanja za svoj program na općinskim i republičkim smotrama.
S osnivanjem K U D “Matija Gubec” (1968.) osnovan je i tamburaški sastav koji je pratnja folklornom ansamblu i pjevačkim grupama.
Da bi se što bezbolnije vršila smjena generacija 1977. godine s radom započinje škola sviranja na tamburi a voditelj i dirigent je Antun Baćo. Orkestar sudjeluje na republičkim i državnim smotrama te na ostalim programima vezani uz tamburašku glazbu. Škola sviranja na tamburi i danas je mjesto gdje se rađaju novi tamburaši koji nakon sviranja u orkestru (nekolicina) spremno popunjavaju tamburaški sastav što je osnov za djelatnost kompletnog ansambla.
Na svom programu osim pučkih napjeva i plesova tamburaši imaju autorske kompozicije kako zabavne tako i klasične glazbe.
Voditelj je Antun Baćo.

error: Content is protected !!