Folklorni ansambl

Od samog početka djelatnosti (1968.godine) Folklorni ansambl njeguje i promiče izvorna kola i napjeve. Zahvaljujući voditeljima koji su ponikli u samom Društvu ili su plesne korake naučili u prethodnim, zadržali smo toliko potrebnu originalnost i stilsku osebujnost koja je prepoznatljiva u svim programima. Elizabeta Orić, Zdravko Petrinović, Antun Katanić i Antun Klaso su uspjeli prenijeti svoje plesno umijeće mlađim generacijama strogo pazeći na osnovnu zadaću i odgovornost u radu.
Svake godine repertoar je bio širi da bi se u današnje vrijeme uvježbavali i plesovi iz drugih krajeva koji su slični našim.
Aktivni članovi ansambla posjeduju svoje vlastite nošnje dok im obuću (opančiće ili opanke) nabavlja Društvo.
Veliki broj programa ( oko tridesetak godišnje) zahtjeva predanost i ozbiljnost u radu što je vrlina većeg broja aktivnog članstva. Dovoljno je baciti pogled na priznanja, prisjetiti se svega lijepoga i nastaviti istim tempom pokazujući tako da će ova i slijedeće generacije znati čuvati ono što je našim starima bila svetinja.
Kao dio Folklornog ansambla postoji pjevački zbor i pjevačka grupa (ženska,muška ili mješovita) zavisno koji se napjevi izvode. Oni su često sudionici Smotri pjevačkih grupa i Smotri crkvenih pjesama.
KOLO POLAKO, KOLO NABRZO, KOBAŠKI POVRAĆANAC, MISTA, ĆIRO, AJD NA LIVO, DORAT, KABANICA, STIGLO PISMO, KAŽI MI KAŽI, U SLAVU SE DIGLO SVESELO, TAPO, ŠMIT, TAPŠE, OPA CUPA, DERE, AJDE NOGA ZA NOGAMA, DRMEŠ i ostala slavonska kola uvijek će biti u našim programima kao i izvorni pučki napjevi koji odražavaju postojanost bogatstva folklora i tradicije.
Voditelj F A je Antun Klaso.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

error: Content is protected !!