Smotra tamburaša

SMOTRA TAMBURAŠKIH SASTAVA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Na inicijativu nekolicine zaljubljenika u tamburašku glazbu i tadašnjeg SIZ-a kulture u Donjim Andrijevcima je održana 1. smotra tamburaških orkestara i sastava Općine Slav.Brod.
Glavni ciljevi Smotre bili su okupljanje tamburaša, njegovanje i čuvanje bogate glazbene tradicije, te poticanje glazbenog stvaralaštva u slavonskom duhu.
Uz tamburaške orkestre i sastave na Smotri su mogli nastupiti vokalni solisti i vokalne grupe.
Prve tri Smotre bile su u Donjim Andrijevcima,zatim jedna u Brodskom Stupniku i jedna Beravcima a onda se od 1986. godine sve u održavaju u Slav.Kobašu. Od četvrte Smotre na nastupaju više orkestri pa je ona postala samo Smotra tamburaških sastava. Ratnih godina 1991. i 1992. nije održana..
2007. održana je 25. jubilarna koja je već po ko zna koji put dokazala opravdanost svoje dugogodišnje i uspješne postojanosti.
Izvedbe sastava prati Ocjenjivački sud koji je sastavljen od stručnjaka tamburaške glazbe poput Mihaela Ferića, Bože Potočnika, Veljka-Valentina Škorvage, Duška Topića, Đure Ivankovića, Krunoslava Dražića te etnologa Zvonimira Toldija i Vesne-Kolić Klikić.
Smotra ima propozicije kojih se svaki izvođač mora pridržavati:
Trajanje programa: do šest minuta
Instrumenti: tambure,samica,gajde,violina
Broj izvođača: najviše 9 svirača i 8 pjevača
Program:
1.Narodno kolo iz Slavonije (može biti i autorsko) – instrumental
2.Narodna skladba iz Slavonije – vokalno instrumentalna
3.Skladba pisana za Smotru (praizvedba) ili s glazbenih festivala
Slavonije ili po vlastitom izboru – vokalno instrumentalna
Na kraju programa Ocjenjivački sud na Okruglom stolu s voditeljima sastava iznosi svoja zapažanja o svakoj točki izvedbe na temelju elemenata za ocjene:
1. Usklađenost s propozicijama;
2. Usklađenost programa s mogućnosti sastava;
3. Glazbeno estetske vrijednosti;
4. Originalnost u izboru skladbi;
5. Točnost u odnosu na izbor ili zapis;
6. Tehnička preciznost;
7. Usklađenost među sviračima i pjevačima;
8. Kreativnost u inerpretaciji;
9. Originalnost nošnje;
10. Ponašanje na sceni.
U svrhu promidžbe štampa se programska knjižica a po samom završetku izdaje se službeni Bilten Smotre a svi izvođači dobivaju prigodne diplome za izvedbe.Ponekad se dijele skromne nagrade najboljem ili berdašu ili vokalnom solistu ili primašu
Prije samog početka glavnog programa (u večernjim satima) u crkvi sv. Ivana Krstitelja zbor održi se koncert duhovnog karaktera a izvođači su pjevački ili tamburaški sastav a nerijetko se čuju zvuci i drugih glazbenih instrumenata. Poslije koncerta ispred crkve na Placu pleše se zajedničko kolo od većine sudionika programa kao i nazočnih mještana. Prilikom svake Smotre otvorena je etno-grafska izložba. Da bi se postigao što kvalitetniji zvuk a ujedno izvođači upoznali scenu prije nastupa svi prolaze tonsku probu.
Svoje programe tamburaški sastavi izvode u Domu kulture koje prati velik broj gledatelja a oni itetekako raspoznaju vrijednosti tamburaške glazbe nagrađujući izvođače aplauzom a ponekad se pridruže u pjevanju poznatih napjeva.
K U D „Matija Gubec“, organizator ove priredbe će i u slijedećim Smotrama nastojati što srdačnije dočekati tamburaše naše Županije a time zajednički pomoći čuvanju svirke i pjesme naših „starih“ koja je temelj na kojem će se graditi novo glazbeno stvaralaštvo.

error: Content is protected !!