Večer s maestrom Ferićem

  Večeras je u Slavonskom Kobašu u organizaciji KUD-a Matija Gubec i Ogranka Matice hrvatske održana glazbeno – scenska priredba Večer s maestrom kao zahvala maestru Mihaelu Feriću Miji za sve što je učinio za tradicijsku glazbu (posebno tamburašku) i , baštinu našeg kraja.
  U programu su sudjelovali TS Berde Band, ŽPS Vranovke, TS i mješovita pjevačka grupa KUD-a te njegovi učenici, prijatelji i suradnici. Svoje dojmove izrekli su Mato Matanović, Antun Baćo, Marica Mišković, Mirta Abramović Barić, Željko Mirković, Martin Vuković i Damir Butković koji su bili ili tamburaši, članovi pjevačke grupe ili su surađivali s maestrom.
  Gledatelji su ispunili Dom kulture i uživali u vrlo emotivnim govorima sviju gostiju kao i vrhunskim izvedbama tamburaša i pjevača a posebno je bio zanimljiv govor maestra koji nije zaboravio da je na ovoj pozornici započeo svoj glazbeni put.
  Trebalo bi prilično dugo nabrojiti njegove glavne djelatnosti ali ipak ističemo: vodio je i dirigirao sa više orkestara, zaslužan da je bećarac na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, napisao Hrvatski tamburaški brevijar (nenadmašnu knjigu o tamburaškoj glazbi), njegovim angažmanom oživio Muzej tambure a sa Martinom Vukovićem osmislio i pokrenuo Šokačku rapsodiju (orkestar od 100 tamburaša), bio član ocjenjivačkog suda na glazbenim priredbama i predavač na seminarima, napisao knjige za školu tambura kvartnog G i A-E sustava, zapisao veliki broj napjeva Brodskog posavlja i još puno toga.
Evo i priznanja :
1972. Nagrada oslobođenja Slavonskog Broda
1982. Medalja Grada Slavonskog Broda
1983. Priznanje Kulturno-prosvjetnog sabora Hrvatske
1999. Plaketa za životno djelo festivala Brodfest
2000. Zlatni grb za životno djelo Brodsko-posavske županije
2012. Povelja Franjo Ksaver Kuhač Društva hrvatskih skladatelja
2017. Povelja počasnog građanina Slavonskog Broda
2023. Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge i izniman doprinos na području
kulture tamburaške glazbe te afirmaciju tradicijskog i suvremenom tamburaškog stvaralaštva
  Maestru Feriću zaželimo da i dalje radi na očuvanju i popularizaciji glazbe i tradicije našeg kraja bez obzira na poteškoće sa kojima se susreće u sredini u kojoj živi, gdje poprilično nisu definirane vrijednosti i prioriteti u kulturi.
  Organizatori zahvaljuju svima koji su sudjelovali u ovom kulturnom događaju i koji su se odazvali i tako dokazali maestru Feriću koliko cijene njegov dosadašnji rad i svi su mu zaželili da nastavi i u budućnosti biti što je i prije: istinski Šokac koji voli svoje !
  A ovogodišnja Šokačka rapsodija biti će posvećena maestru, izrekao je Martin Vuković – alfa i omega organizatora.
  Napomenimo da su mu na kraju plaketu za njegov doprinos za razvoj tamburaške glazbe dodijelili mještani Slav. Kobaša i Općina Oriovac.
  Glavni pokrovitelj priredbe je bila Općina Oriovac a supokrovitelji Brodsko-posavska županija i TZ Meridiana Slavonica.

You May Also Like

error: Content is protected !!