36. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije

U Slavonskom Kobašu je u nedjelju, 07. listopada održana 36. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije u organizaciji K U D-a “Matija Gubec”. Pokrovitelj Smotre je bilo Ministarstvo kulture   R H a supokrovitelji su Brodsko-posavska županija i Općina Oriovac.
Već u dopodnevnim satima u Predvorju škole otvorena je etnografska izložba „Polutak Kobašanke“ gdje su posjetitelji mogli vidjeti svu ljepotu pučkih rukotvorina. Oko 100 primjeraka svjedočilo je koliko su bile spretne ruke naših prabaka i baka. Autori su bili Manda Mitrović i Ankica Rendić.
U 16.00 u crkvi Sv. Ivana Krstitelja svoj program izveo je Veliki zbor župe Gospe brze pomoći iz Slavonskog Broda. Topli tonovi i specifična boja izvedbi crkvenih skladbi, bili su nagrada za gledatelje kako domaće tako i goste koji uvijek posjećuju ovu manifestaciju. Njihova voditeljica sestra Monika Cecilija Zvonarek sigurno je vodila Zbor od prve do posljednje točke.
Program Smotre je nastavljen kolom na Placu a zatim su na red došli tamburaši sa svojim izvedbama. Prije toga Predsjednik K U D-a Antun Baćo je u ime organizatora pozdravio sve nazočne i naglasio koliku vrijednost ima ova priredba za mjesto a također i za Županiju u propagiranju tamburaške glazbe. Općina Oriovac uvijek će davati potporu za ovake kulturne događaje, naglasila je Zamjenica načelnika gđica Željka Čorak. Smotru je otvorila u ime Županije Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb gđa. Klara Šćuka.
Svoje programe su potom izveli : T S „Animato“ iz N. Kapele i Batrine, T S K U D-a „Slavonija“ iz St. Topolja, T S  F A „Broda“ iz Slav. Broda, T S  K U D-a „Starča“ iz G. Bogićevaca, T S  K U D –a „Matija Gubec“ iz Slav. Kobaša, T S  K U D-a „Tamburica“ iz St. Petrovog Sela, T S   K U D-A „Lovor“ iz Trnjana, T S „Ais“, iz Slav. Boda i T S  K U D-a „Drežnik“ iz Drežnika. Izvedbe je pratio Ocjenjivački sud u sastavu Mihael Ferić, Krunoslav Dražić i Tihomir Ivanetić koji je donio odluku da na Državnu Smotru tamburaških sastava ide T S „Ais“ a na Reviji nošnji „Brodskog kola“ T S  K U D-a „Matija Gubec“. Članovi Ocjenjivačkog suda su na okruglom stolu iznijeli svoja zapažanja o izvedbama svakog sastava i dobronamjeno ukazali na sitne pogreške ali i pohvalili trud svih izvođača.
Na kraju se sve završilo malim objedom i neizostavnim drmešom sa željom da se svi ponovno vidimo na idućoj 37. Smotri 2019. godine.

You May Also Like

error: Content is protected !!