35. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije

  U Slavonskom Kobašu u nedjelju, 15. listopada održana je 35. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije „Kobaš 2017“. Organizator je K U D „Matija Gubec“ iz Slav. Kobaša, pokrovitelj Ministarstvo kulture R H a supokrovitelji su bili Brodsko-posavska županija i Općina Oriovac.
  Program je započeo u 09.00 sati otvaranjem Etnografske izložbe „Kobaške vuničarke“ čiji je autor bila Manda Mitrović. Izloženo je tridesetak vuničarki koje su još uvijek jedna od vrlo lijepih košulja s upečatljivim i zanimljivim koloritom.
  U popodnevnom programu u 16.00 sati u crkvi sv. Ivana Krstitelja koncert su održale ženska klapa „Senjkinje“ iz Senja a na repertoaru su bile duhovne i pučke pjesme. Skladno uvježbani glasovi protkani duhom Jadrana milozvučno su odjekivali prostorom velebne crkve a njihovu izvedbu pomno su pratili gledatelji nagrađujući ih pljeskom.
  Slijedilo je kolo na placu uz tamburaše iz više sastava a okupljeni gosti i Kobašani plesali su drmeš i tako nas posjetili na vremena kad se to događalo svake nedjelje.
  Glavni dio Smotre – programi tamburaških sastava održan je u Domu kulture.Na samom početku, naše gošće, ženska klapa „Senjkinje“ otpjevala je himnu i pjesmu „Dajem ti srce, zemljo moja“.
  Zatim je voditeljica programa Ana Galović najavila predsjednika K U D- a Antun Baćo koji je ustvrdio da ova Smotra ima svoje mjesto u kulturnim manifestacijama naše Županije a poseban događaj je za mještane. Njezin cilj, čuvanje i promicanje tamburaške glazbe je ostvaren a dokaz tome je 35 održanih Smotri (od toga 30 u Slav. Kobašu).
  Načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić je rekao da će Općina uvijek u svojim mogućnostima pomagati ovoj priredbi.
  Smotru je otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu B P Ž Anica Vukašinović dajući podršku organizatorima na ustrajnosti da trideset godina budu domaćini tamburašima.
  Na scenu su redom izlazili tamburaški sastavi: K U D-a „I. Filipović“ iz Vel. Kopanice, K U D-a „Tamburica“ iz Starog Petrovog Sela, K U D-a „M. Gubec“ iz Slav. Kobaša, K U D-a „M. Gubec“ iz Donjeg Miholjca (gosti Smotre), K U D-a „Lovor“ iz Trnjana, K U D-a „Drežnik“ iz Drežnika, „AIS“ iz Slav. Broda, F A „Broda“ iz Slav. Broda i „Rubato“ iz Slav. Broda.
  Njihove programe pratio je Ocjenjivački sud u sastavu: Mihael Ferić, Krunoslav Dražić i Tihomir Ivanetić. Po njihovom mišljenju ova Smotra je dosad najkvalitetnija gdje nije bilo slabih izvođača. Izabrali su T S  K U D–a „Lovor“ iz Trnjana da nas predstavlja na Državnoj smotri a T S „AIS“ na „Brodskom kolu“. Detaljnije analize izvedbi  bile su   na Okruglom stolu s voditeljima sastava.
  Poslije službenog dijela uz domijenak, tambure i ples najavljena je iduća Smotra – 07. listopada 2018. godine.

You May Also Like

error: Content is protected !!