Otkrivanje spomen-ploče Anti Premužiću

  U ponedjeljak 10. lipnja 2024. godine u društvenom domu u Slavonskom Kobašu Ogranak Matice hrvatske iz Slavonskog Kobaša, u suorganizaciji s Državnim arhivom u Slavonskom Brodu i Općinom Oriovac organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana arhiva. Tema ovogodišnjeg dana arhiva bila je „U planine“ jer se ove godine obilježava 150. obljetnica osnutka Hrvatskoga planinarskog saveza te razvoja planinarstva u Hrvatskoj. Tim povodom Ogranak je organizirao postavljanje spomen-ploče Anti Premužiću, dipl. ing. šumarstva te jednom od najznačajnijih planinara i projektanta nekih od najvećih planinarskih puteva i staza na području Republike Hrvatske. Izgradnju postamenta i postavljanje spomen-ploče financirala je Općina Oriovac, a natpis na ploči izradio je Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu. Na početku programa sve je u ime Općine pozdravio gosp. Matija Jošić, predsjednik općinskog vijeća Općine Oriovac. Naglasio je kako će općina i ubuduće podržavati širenje kulture te isticati zavičajnike s područja Općine Oriovac. Potom se prisutnima obratio doc. dr. sc. Josip Jagodar, ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu koji je predstavio ovogodišnju temu Međunarodnog dana arhiva koji DASB obilježava cijeli tjedan predavanjima u Požegi, Slavonskom Kobašu i Slavonskom Brodu. Prisutni su zatim pogledali videozapis koji je napravio Antun Baćo s prikazom fotografija i video isječaka s Premužićeve staze na Velebitu te drugih staza i puteva koje je Premužić izgradio. U nastavku programa doc. dr. sc. Josip Jagodar održao je predavanje o Anti Premužiću u kojem je govorio o doseljavanju obitelji Premužić na područje Slavonskog Kobaša potkraj 19. stoljeća, potom je predstavio školovanje i rad Ante Premužića (1889. – 1979.) u sustavu šumarstva, znanosti i kulturnom radu (Rajevo Selo, Zagreb, Beograd, Sušak): bio je inicijator i realizator niza puteva na otocima Krku, Rabu, Mljetu te na području NP Plitvička jezera i najveće staze velebitske transverzale u dužini od 65 km, koju je Planinarski savez Hrvatske nazvao „Premužićeva staza“. Istaknuo se i u znanstvenom te publicističkom radu. Posebna je pozornost posvećena njegovoj suradnji sa Seljačkom slogom i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Slavonskom Kobašu za čije je potrebe poklonio više od 1000 knjiga i časopisa kako bi podržao rad knjižnica unutar društava.
  Nakon predavanja, prisutni su otišli na Markov trg gdje su predsjednik općinskog vijeća Matija Jošić i predsjednik OMH Slavonski Kobaš doc. dr. sc. Josip Jagodar otkrili spomen-ploču. Program je nastavljen u društvenom domu gdje su se prisutnima obratili prof. Siniša Damjančića, predsjednika Planinarskog društva „Dilj gora“ iz Slavonskog Broda te mag. Višeslav Turković, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Gojzerica“ iz Požege te ukratko predstavili svoje aktivnosti. Tim je povodom PD „Dilj gora“ postavila i prigodnu izložbu u društvenom domu „150. godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj“.
  Od ostalih gostiju, bili su prisutni gosp. Ivan Lović, načelnik općine Gorjani, kobaški župnik vlč. Goran Kovačević, voditelji odjela unutar Državnog arhiva u Slavonskom Brodu: unutarnje službe gđa. Gordana Slanček, vanjske službe gosp. Domagoj Zovak, Odjela u Požegi gosp. Zdeslav Španiček i Odjela u Novoj Gradiški gosp. Milan Kovačić, predsjednik ogranka Hrvatskog šumarskog društva iz Slavonskog Broda dipl. ing. Dražen Zvirotić te ogranka Hrvatskog šumarskog društva iz Nove Gradiške dipl. ing. Josip Kovačić.
  U glazbenom dijelu programa nastupio je KUD „Matija Gubec“ pod ravnanjem Antuna Baće te su izveli himnu „Lijepa naša“, „Slavonac sam“, „Oj ti vilo, vilo Velebita“ i „Silni, hrabri graničari“.

You May Also Like

error: Content is protected !!