37. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije

Danas je u Slavonskom Kobašu bio pravi praznik tambure jer je održana 37. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije. U vrlo raznolikom i bogatom programu mještani i gosti posjetom su potvrdili svoju naklonost i ljubav prema glazbenoj pučkoj tradiciji.
U 9.00 sati otvorena je etnografska izložba pod nazivom „Oj, žito žela“. Autor izložbe je Manda Mitrović a koautor Ankica Rendić. Svi koji su pogledali izložbu bili su zadivljeni postavom gdje je u detalje pokazan stari običaj žetve. Posebno su se isticali odjevni predmeti koji su se tom prilikom nosili a obučene lutke bile su vjerne kopije tadašnjih žetelaca.
Popodne u 16.30 h u mjesnoj crkvi održan je koncert na kojem su sudjelovali učenici Glazbene škole iz Slav. Broda točnije Josip Matanović na braču i Nikola Vincek na bisernici (mentorica Gorana Jagarinec) uz korepetitora prof. Hrvoja Aušića. I ovim nastupom su potvrdili da su pobjednici državnih prvenstava u svojim kategorijama.
Na koncertu nas je oduševila ženska pjevačka skupina KUD-a „M. A. Relković“ iz Davora sa izvedbama duhovnih pučkih pjesama. Čisto troglasno pjevanje s karakterističim načinima izvedbe njihovog kraja i lakoća pjevanja glavna su obilježja ove skupine.
Glavni program započeo je u 17.30 h u Domu kulture. U uvodnom dijelu domaćine , goste i izvođače pozdravili su predsjednik KUD-a Antun Baćo, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić a Smotru je u ime Županije otvorila pročelnica Klara Šćuka. Zatim je voditeljica Kristina Nikičić redom najavljivala tamburaške sastave: KUD-a „Graničar“ iz Stupničkih Kuta, KUD-a „Matija Gubec“ iz Slav. Kobaša, KUD-a „Podvinje“ iz Podvinja, KUD-a „Drežnik“ iz Drežnika, Folklornog ansambla „Broda“, TS „AIS“ iz Slav. Broda i tamburaški orkestar KUD-a „Tamburica“ iz Starog Petrovog Sela. Kao gosti nastupili su i učenici Glazbene škole iz Slav. Broda i Gareš’ki kulturni centar točnije pjevačka grupa uz tradicijske instrumente. Ocjenjivački sud u sastavu Krunoslav Dražić, Damir Butković i Tihomir Ivanetić izabrao je TS KUD-a „Drežnik“ za nastup na Brodskom kolu a na Državnoj smotri će našu županiju predstavljati TS FA „Broda“. U kategoriji orkestara na Državnu smotru ide TO KUD-a “Tamburica” iz St. Petrovog Sela.
Na Okruglom stolu sa voditeljima članovi Ocjenjivačkog suda su pohvalili sve sastave koji su nastupili i time dokazali vrijednost tamburaške glazbe.
Poslije službenog dijela programa nastavilo se svirati i pjevati sve do jutarnjih sati.
Spomenimo da je pokrovitelj ove priredbe Ministarstvo kulture R H a supokrovitelji Brodsko-posavska županija i Općina Oriovac.
Mi organizatori zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ove glazbene priredbe.

IZLOŽBA

KONCERT U CRKVI

PROGRAMI TAMBURAŠKIH SASTAVA

You May Also Like

error: Content is protected !!