40. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije Kobaš 2023

  U nedjelju,08.listopada u Slavonskom Kobašu održana je 40. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije u organizaciji KUD-a Matija Gubec a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.
  U večernjem programu nastupalo je devet tamburaških sastava i dva orkestra: TO KUD-a Matija Gubec iz G. Stubice, TO KUD-a Tamburica iz Starog Petrovog sela, KUD Bebrina (uz samicu), TS FA Broda iz Slav. Broda, TS AIS iz Slav. Broda, TS KUD-a Tamburica iz St. Petrovog Sela, TS KUD-a Sloga iz Sikirevaca, TS Rubato iz Slav. Broda, TS Stare kandžije (iz više mjesta BPŽ), TS KUD-a L.I.Oriovčanin iz Oriovca i domaćini TS KUD-a Matija Gubec iz Slav. Kobaša.
  Prije izvedbi gledatelje je pozdravio Predsjednik domaćina Antun Baćo a Smotru je otvorio Načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić.
U prepunoj dvorani Doma kulture gledatelji su uživali u raznovrsnim izvedbama orkestara i sastava a Ocjenjivački sud u sastavu: Damir Butković i Krunoslav Dražić donio je odluku da našu županiju na Državnoj smotri u kategoriji folkornih tamburaških sastava predstavlja TS KUD-a Sloga iz Sikirevaca. U kategoriji koncertnih sastava izabran je TS KUD-a Tamburica iz Starog Petrovog sela. Kako je Smotra imala i međužupanijski karakter u kategoriji folklornih tamburaških orkestara Krapinsko-zagorsku županiju predstavljati će orkestar KUD-a Matija Gubec iz Gornje Stubice.
  Smotra je imala i popratni sadržaj. Počelo je sve otvorenjem etnografske izložbe „Svilom na polutak“ autorica Ankice Rendić, Eve Čuletić i Mande Mitrović u predvorju Područne škole u Slavonskom Kobašu.
  Program je nastavljen u 16.30 sati malim koncertom Hrvatskog pjevačkog društva Graničar iz Nove Gradiške u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Slavonskom Kobašu gdje su izveli 6 pjesama a dirigentica je bila Matea Lovrić Trlin.
  Temeljni cilj ove manifestacije je njegovanje i prezentacija tamburaške glazbe na temeljima tradicijske baštine Slavonije i poticanje novog stvaralaštva.

You May Also Like

error: Content is protected !!