Program otkrivanja spomen-ploče kobaškim junacima

  Povodom Dana Brodsko-posavske županije i Dana općine Oriovac u Slavonskom Kobašu je danas (25.04.2022.) otkrivena spomen-ploča slavonskim junacima koji su rođeni u Slav. Kobašu. Organizator je bila Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ Zmajski stol u Slav. Brodu, Općina Oriovac i KUD „Matija Gubec“ Slav. Kobaš.
  U Domu kulture u 18.00 sati kroz pjesme i riječi gledateljstvo je moglo puno toga saznati o životnom putu Mare Margetić, Ivana Sekule i Marijana Terzića koji je bio ispunjem vječitom borbom protiv Osmanlijskog carstva. Ispred organizatora na početku je sve srdačno pozdravio Hrvoje Špicer, Zmaj Brodski II i Načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić. Potom smo mogli čuti poznatu graničarsku pjesmu „Silni, hrabri graničari“ u izvedbi glasovitog svjetskog tenora Krešimira Špicera uz pratnju pjevačke grupe i tamburaškog sastava KUD-a „Matija Gubec“.    Veliki meštar DBHZ Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski upoznao nas je sa poviješću Družbe i izrazio zadovoljstvo što sudjeluju u ovakvom hvalevrijednom projektu. O gore spomenutim junacima opširnije nas je upoznao Ivan Stipić, Zmaj Virski od sv. Jurja i posebno istakao važnost ovakvih događaja u kojem svi mogu biti upoznati s našom bogatom prošlošću koja je itekako bila burna u našim graničarskim krajevima.
  U programu smo još čuli nekoliko glazbenih točaka kao i recitacije učenika Osnovne škole. Završilo se s poznatom „I kad umrem pjevat će Slavonija“ koju su i gledatelji zajedno sa izvođačima zapjevali.
  Zatim su svi krenuli na Markov trg gdje je svečano otkrivena spomen-ploča a ta čast je pripala Velikom meštru i Načelniku Općine Oriovac. Zapjevalo se i zasviralo još „Odavno smo graničari stari“, nastavilo se kolom na raskršću, druženjem u Domu i dogovorom za nove slične projekte u našem okružju.
  U glazbenom dijelu programa izvođači su bili Krešimir Špicer, tenor ,mješovita pjevačka grupa KUD-a sa solistima Ivanom Hećimović i Valentinom Džinić i tamburaški sastav KUD-a sa dirigentom Antunom Baćo.
  Program je realiziran uz financijsku potporu Brodsko-posavske županije i Općine Oriovac. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pripomogli u realizaciji ovog događaja !

You May Also Like

error: Content is protected !!