Zdravko Ćosić – Između dva svijeta

  Večeras je u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu otvorena izložba Zdravko Ćosić – između dva svijeta (izbor iz privatnih zbirki) povodom 80. godine rođenja i 16. godišnjice smrti ovog vrsnog umjetnika.
  Sve nazočne najprije je pozdravio ravnatelj Muzeja prof. Hrvoje Špicer a potom ispred Općine Oriovac (pokrovitelja) načelnik Antun Pavetić.
  Stručne osvrte o njegovim slikama iznijeli su prof. Danijela Mitrović Ljubičić i prof Branimir Pešut koji je naglasio kako njegove slike sasvim drugačije dočaravaju Slavoniju sa posebnim naglaskom na teške, tamne boje kroz koje se neumitno probija bjelina svjetlosti koja odražava umjetnikov optimizam i vjeru.
  Zdravkov dugogodišnji prijatelj prof.dr.sc. Ivan Balen načas nam je dočarao njihove ugodne razgovore a svemu a poglavito o slikarstvu te istakao kako je uvijek bilo zanimljivo s njime raspravljati o bilo kojoj temi.
  Između govornika slijedile su glazbene točke u izvedbi tamburaškog sastava i mješovite pjevačke grupe KUD-a Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša sa vokalnim solistima Valentinom Džinić i Ivanom Hećimovićem.
  Na samom kraju izložbu je otvorio predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić koji je u Zdravku vidio velikog domoljuba a njegove slike naznačio kao veliku vrijednost u kojima se ističe ljepota našeg pitomog slavonskog kraja.
  Muzej Brodskog Posavlja, Galerija umjetnina Slavonskog Broda, KUD Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša, Općina Oriovac, Brodsko-posavska županija, Družba Braća Hrvatskog Zmaja sudjelovali su u organizaciji i provedbi ovog programa otvaranja i same izložbe.
  Veliko hvala privatnim vlasnicima slika što su slike ustupili za izložbu a posebna zahvalnost zaslužuje gosp. Tomislav Babić, inicijator ovog kulturnog događaja !

You May Also Like

error: Content is protected !!