Večer sjećanja na akademskog slikara Zdravka Ćosića

U organizaciji K U D-a Matija Gubec u petak, 24.02. 2017. u Slav. Kobašu je održana Večer sjećanja povodom 11. godišnjice smrti akademskog slikara Zdravka Ćosića. Tom prilikom u dvorani je postavljena izložba 15 radova čiji su vlasnici Kobašani. U programu se moglo vidjeti i čuti puno toga o ovom vrsnom slikaru.

1ćZdravko Ćosić rođen je 1941. godine u Slavonskom Kobašu. 1961. godine upisuje se na zagrebačku Likovnu akademiju i završava je 1965.godine u klasi prof. Vjekoslava Paraća.  Želeće upoznati djela velikana svjetskog slikarstva odlazi na putovanje u Prag, Brno, London Beč, Pariz i Bruxelles razgledajući galerije i muzeje. Radeći marljivo i s ljubavlju tokom sedam proteklih godina već je imao 200 slika. Prva izložba je otvorena u zagrebačkom salonu Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske. Tada su se iz godine u godinu nizale izložbe: u Zagrebu, Brodu, Vinkovcima, Đakovu, Sisku, Požegi, Osijeku, Petrinji, Dusseldorfu, New Yorku i u ostalim mjestima. U nastojanju da ovlada slikarskim umijećem veliku podršku imao je u svojim roditeljima. Njegov stvaralački opus broji se u tisućama slika na papiru i platnu.Napustio nas je 23. veljače 2006. godine ali je za sobom ostavio sve one ljudske vrijednosti s kojima se isticao tokom svog plodonosnog umjetničkog stvaralaštva.

Ravnateljica Muzeja Brodskog Posavlja prof. Danijela Mitrović-Ljubičić govorila je o njegovom stvaralačkom opusu od najranijih radova pa sve do pred kraj života. Kao i svi drugi slikari prolazio je kroz razne faze svog sazrijevanja imajući svoje uzore u drugim stvaraocima. No sveprisutna svjetlost koja izvire u njegovim slikama prisutna je od samog početka. Ona je toliko jaka da probija zidove, stijenje, izvire iz vode i neba i daje njegov prepoznatljiv pečat. „Slike mu se opiru urbanoj zagušenosti i otuđenosti tehnološkog doba i zovu nas sebe samima i svojim osjećajima “ , naglasila je prof. Mitrović.
Gledatelji koji su ispunili dvoranu Vatrogasnog doma mogli su vidjeti i kratki film o njegovim radovima. Svoja sjećanja na Zdravka kao osobu a ne samo slikara zorno su opisali Mihael Ferić i Karlo Kolundžić. Maestro Ferić je istakao da se u samog početku moglo predvidjeti da će se na našem podneblju pojaviti vrhunski majstor kista. Šteta je samo što se u knjigama i medijima sasvim malo ili nikako vrednuju njegova djela. Karlo Kolundžić koji se i sam bavi slikarstvom često je boravio u njegovom domu gdje je mogao naučiti puno toga što danas primjenjuje u svojim radovima.
Za glazbeni dio pobrinuli su se vokalni solisti Valentina Džinić i Zvonko Kvesić uz pratnju tamburaškog sastava i ženske pjevačke skupine.
Na kraju se Predsjednik K U D-a Antun Baćo, u svojstvu organizatora, zahvalio svima koji su pomogli ovu priredbu i najavio da i u samoj Udruzi imaju dva talentirana mlada slikara – Branku Marceković i Marka Orića – koji su se predstavili s dva portreta.
Zdravko je volio Kobaš a to potvrđuju i ove njegove riječi: „Cijeli moj svijet sastoji se od nekoliko kvadratnih kilometara“. Zbog toga on zavređuje da ga se mi Kobašani s ponosom sjećamo.
Načelnik Općine Antun Pavetić je rekao kako se uvijek sjeća Zdravkovih riječi da umjetnik može biti samo dobar čovjek koji ima osjećaje. Tisuće slika koje je stvorio vrijednost su koja ne može izblijediti. Zbog toga Općina Oriovac, kao pokrovitelj, uvijek daje potporu ovakvim kulturnim događajima.
Program je vodila Kristina Nikičić a scenarij i režiju je osmislio Antun Baćo.

 

  Posebnu zahvaljujemo vlasnicima slika Andriji Jagodaru, Antun Pišoniću, Ani Andrić, mr. Stjepanu Pišoniću, Antunu  Klasi, Mariji Bertolović, Marici Margetić, Katici Delić i Marku  Jagodaru što su nam pomogli upriličiti malu izložbu.

 

You May Also Like

error: Content is protected !!