U Gradskoj knjižnici u Slav. Brodu sve o „Bećarcu“

  Danas je u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod u povodu otvaranja Mjeseca hrvatske knjige priređen kulturno glazbeni program pod nazivom „Alaj ću se kerit i bećarit“ gdje je predstavljen Bećarac – nematerijalno kulturno dobro hrvatske i svjetske kulturne baštine.
 Gledatelje, goste i predavače u uvodnom dijelu pozdravila je ispred domaćina ravnateljica Ružica Bobovečki i najavila program.
Kroz povijest i svijet Bećarca vodio nas je Mihael Ferić, etnomuzikolog i glazbeni pedagog a gosti su bili Ilija Babić, organizator „Bećarfesta“ u Babinoj Gredi i tamburaški sastav „Berde band“. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i nadahnuto s audio i video zapisima, glazbenim ilustracijama i notnim zapisima.
„Bećarac pripada skupini napjeva na deseteračke dvostihove, rijetko trostihove, u kojima se na određeni melodijski obrazac pjevaju po sadržaju veoma različiti stihovi, u prvom redu ljubavni i metaforičko erotski. Pjeva se uz instrumentalnu pratnju nekoć gajdi ili tambure samice, a kasnije uz tamburaške sastave, pa uz violinu u vodećoj ulozi i tamburašku pratnju“, naglasio je maestro Ferić. Svakako je važno istaći da je upisan na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva RH, nominiran je za upis na listu svjetske kulturne baštine tijekom 2008. godine, a čin proglašenja svjetskom kulturnom baštinom obavljen je na azijskom otoku Bali koncem 2011. godine.
O organizaciji glazbene priredbe „Bećarfest“ u Babinoj Gredi govorio je ispred organizatora Ilija Babić koji je istakao važnost ove manifestacije kojom se i na ovaj način popularizira ova glazbena forma.
Tamburaški sastav „Berde band„ je uživo pokazao svu ljepotu, zanos i jednostavnost koju u sebi nosi Bećarac a na kraju su i gledatelji koji su ispunili dvoranu Gradske knjižnice zajedno s njima zapjevali.

You May Also Like

error: Content is protected !!