Klavirski recital Ane Orić u Požegi

U plavoj dvorani Glazbene škole Požega održan je u četvrtak 3. koncert 14. koncertne sezone na kojem se glazbenoj publici u ovom gradu predstavila na klaviru Ana Orić. Odnedavno Ana je postala djelatnik ove renomirane Glazbene škole nakon što je diplomirala s odličnim uspjehom u klasi prof. Lovre Pogorelića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Program:
1. J. S. Bach: Toccata u e-molu, BMW 914
2. L. van Beethoven: Sonata u E-duru, op. 109, br.30
3. S. Rahmanjinov: Etida u C-duru,op. 33, br.2
4. R. Schuman: Waldszenen (Šumski prizori), op. 82
5. B. Bersa: Melankolija, op. 76
6. C. Debussy: L’isle joyeuse (Otok radosti), L. 106
U svim interpretacijama mogao se osjetiti njezin vlastiti pečat bogat preglednom slojevitošću i bogatstvom dinamičkih kontrasta. Posebno se dojmila muzikalna, kreativna i tehnički savršena izvedba „Sonate u E-duru“ L. W. Beethovena.
Publika u dvorani bila je oduševljena svim točkama ove mlade glazbenice pred kojom su novi izazovi na glazbenoj sceni ali isto tako i u edukaciji novih pijanista.

 

Ana Orić (iz Slav. Kobaša), rođena je 7. rujna 1994. god. Svoju glazbenu naobrazbu započela je s 11 godina u GŠ Novoj Kapela koju je pohađala 3 godine. Godinu dana je bila učenica GŠ Požega u klasi prof. Marije Milinković nakon čega je upisala 1. razred GŠ Slavonski Brod u klasi prof. Zdravke Tekić Dadić. U drugom razredu srednje škole svoje školovanje nastavlja u glazbenom razredu u školi „Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb“ i u GŠ Vatroslava Lisinskog u klasi prof. Penke Kanev Manojlović. 2013. god. maturirala je s odličnim uspjehom. Tijekom školovanja nastupala je na nizu školskih koncerata u Zagrebu, Sesvetama, Velikoj Gorici, Varaždinu, Sisku, Slavonskom Brodu i Požegi. Dvije godine je pohađala ljetnu glazbenu školu u Pučišćima na Braču kod profesora Srđana Čaldarovića te dvije godine zimske škole „Clavis“ kod profesora Dalibora Cikojevića i Srđana Čaldarovića. Redovito je pohađala školske seminare s gostujućim profesorima (Hari Gusek, Eugen Indjic, Konstantin Bogino). 2010. god. nastupala je u sklopu djevojačkog zbora Hrvatske. Tijekom trećeg i četvrtog razreda srednje škole pohađala je izbornu nastavu čembala u klasi prof. Pavla Mašića i prof. Martine Kralj. 2011. god. osvojila je drugu nagradu na regionalnom natjecanju u Sisku i prvu nagradu na školskom natjecanju GŠ Vatroslava Lisinskog. 2012. god. osvojila je treću nagradu na međunarodnom natjecanju mladih pijanista „Zlatko Grgošević“ u Sesvetama. Na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2012. god. u sklopu glasovirskog dua osvojila je drugu nagradu. 2013. god. upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Lovre Pogorelića. U sklopu akademskog zbora Muzičke akademije, 2014. god. sudjelovala je u projektu „Orfej i Euridika“ u Zagrebu te u izvedbi Verdijevog Requiema u Redipugli. Tijekom studija, svirala je u komornim sastavima: glasovirski duo i dva tria od kojih je jedan obuhvaćao klavir, obou i fagot a drugi klavir, rog i mezzosopran. Tijekom petogodišnjeg studija klavira, nastupala je na nizu klavirijada, koncerata klase, smotri komornih sastava i smotri V. odsjeka za klavir, čembalo i orgulje. Uz studij klavira, završila je pedagoški modul i modul vođenje ansambla. 2018. god. diplomirala je klavir s odličnim uspjehom.

You May Also Like

error: Content is protected !!