Sjećanje na akademskog slikara Zdravka Ćosića

  Već šestu godinu u Slavonskom Kobašu KUD Matija Gubec organizira glazbeno-scenski program pod nazivom Sjećanje na akademskog slikara Zdravka Ćosića. Uz program je bila i izložba od tridesetak njegovih radova čiji su vlasnici Kobašani.
  I ove godine u suradnji sa Ogrankom Matice Hrvatske Slavonski Kobaš, večeras je prepuno gledalište dvorane Doma kulture pomno pratilo svaku riječ i notu koju su čuli od izvođača ove priredbe.
  Program je započeo video-projekcijom o umjetnikovim radovima i njegovom poimanju slikarske tehnike. Korizmenom pjesmom članovi KUD-a upotpunili su sjetu i žal koja se osjetila zbog preranog odlaska i praznine u likovnom stvaralaštvu ne samo našeg kraja nego i šire.
Potom je voditelj programa dr.sc. Josip Jagodar dao riječ predsjedniku KUD-a Antunu Baćo i načelniku Općine Oriovac (pokrovitelj) Antunu Pavetić koji su pozdravili sve nazočne u dvorani i zaključili da je Zdravko svojim slikama ovaj naš pitomi, slavonski kraj učinio još ljepšim i prirodnijim.
  Vokalni solisti Matija Višić iz Nove Gradiške i Valentina Džinić otpjevali su na prigodne glazbene točke a potom nas je o umjetnikovim portretima još bliže i stručnije upoznao prof. Tihomir Katušić. Zdravko je i svojim portretima pokazao koliko je duboko povezan sa načinom življenja u okolini kojoj pripada i ništa nije slučajnost, ustvrdio je prof. Katušić.
  Klara Krijan, učenica petog razreda recitirala nam je stihove Zlate Kolundžić (Kobašanke) koji govore o rijeci Savi koja je upečatljivi komadić mozaika Slavonskog Kobaša. Čuli smo i dvije skladbe o Slavoniji u izvedbi Ivana Hećimovića, pjevačke grupe i tamburaškog sastava KUD-a pod ravnanjem Antuna Baćo.
  U dosadašnjim programima uvijek smo predstavili ukratko i poznatu osobu koja je uz Zdravka vrijedna sjećanja a ovaj putu izbor je pao na Ivana Bertolovića (1934.-2000.) koji je sam slikao. Osim toga uvježbavao je dramsku sekciju DVD-a, igrao nogomet za mjesni klub i bio aktivan u svim što se ticalo kulturnog života u Kobašu.
  Na kraju su organizatori podijelili zahvalnice svima onima koji su posudili Zdravkove slike za izložbu koja se mogla pažljivije pogledati poslije programa. Hvala i KUM Limes koji su pomogli u realizaciji.
  Također je predstavljena sa nekoliko radova i mlada slikarska umjetnica Josipa Bobošević. I opet ćemo i ubuduće imati nekoga koji će naše pejsaže prenijeti na slikarsko platno.
  Zapamtimo riječi Zdravka Ćosića koje oslikavaju njegov stav prema umjetnosti: Umjetnik koji crpi stvaralačku energiju iz svog podneblja i sebe biti će razumljiv bilo kome u bilo kojem kraju svijeta.

You May Also Like

error: Content is protected !!