Prva procesija na proštenište Majke Božje na nebo uznesene u Kloštru

Svake godine tri nedjelje prije Velike Gospe iz župne crkve u Slav. Kobašu ide procesija u Kloštar. U procesiji se pjevaju prigodne pjesme posvećene Gospi Kloštarskoj i moli se krunica. Kako je razdaljina oko 3,5 km hod traje i po sat vremena, stoga je u procesiji najviše vjernika mlađeg uzrasta dok oni koji ne mogu izdržati tu dionicu dočekaju ju u Kloštru. Po dolasku do crkve u Kloštru svi ju obiđu a potom pjevajući zazive Gospi, ulaze u crkvu. Na Kloštru oko sat vremena obilaze se grobovi pokojnika a zatim na zvuk zvona svi zajedno ulaze u crkvu gdje se mole litanije Majke Božje. Uz pozdravnu pjesmu Gospi, obilazi se oltar i procesija kreće natrag prema župnoj crkvi.
Svakako treba napomenuti da se glavno proštenje u Kloštru događa svake godine 14. i 15. kolovoza gdje se vjernici dolaze moliti Gospi za zaštitu, zagovor i utjehu.
Početak pobožnosti na Kloštru a ujedno i procesija nije točno utvrđen. No na zavjetnoj slici iz 1764. godine može se vidjeti procesija graničara oko crkve koji se s ostalim žiteljima zavjetuju Majci Božjoj i zahvaljuju za izbjegnutu smrt od kuge. Na latinskom jeziku nalazi se i natpis koji glasi: Župljani kobaške župe, da bi izbjegli opasnost od bolesti kuge, zavjetuju se Majci Božjoj godine 1764.

Foto: Josip Jagodar, mag.edu.

 

You May Also Like

error: Content is protected !!