Praznik tambure u Slavonskom Kobašu

U nedjelju 09. listopada održana 34. smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije „Kobaš 2016“.
Već tradicionalno Smotra je započela otvaranjem etnografske izložbe čiji su autori Manda Mitrović i Elizabeta Orić a tema je bila „Pulica do pulice“. Stotinjak raznovrsnih izložaka pokazalo je svu ljepotu ručnih radova naših baka i prabaka, odišući podnebljem u kojem se nalazi.
U16 sati svoj program u crkvi izveo je zbor crkve Sv. Petra i Pavla iz Kaptola pod dirigentskom palicom maestra Josipa Prajza. Gledatelji su bili oduševljeni izvedbama crkvenih napjeva a često i zapjevali njima poznate pjesme.
Zatim se na Placu ispred crkve igralo šokačko kolo u kojem su bili izvođači i gledatelji.
U dvorani Doma kulture odvijao se glavni program gdje je 10 tamburaških sastava (neki uz vokalne skupine) pokazao svoje umijeće sviranja na tamburi. Sve okupljene pozdravio je u ime organizatora K U D-a „Matija Gubec“ predsjednik Antun Baćo, u ime Općine Oriovac načelnik Antun Pavetić a manifestaciju je otvorila u ime Brodsko-posavske županije pročelnica Klara Šćuka.
Zatim je voditeljica programa Kristina Nikičić redom najavljivala ove sastave:
T S K U D-a „Lovor“ iz Trnjana
T S „Bakšiš“ iz Oriovca
T S „Tamburaši sa Svržnice“ iz D. Andrijevaca
T S K U D-a Matija Gubec iz Slav. Kobaša
T S K U D-a Tamburica iz Starog Petrovog Sela
T S „AIS“ iz Slav. Broda
T S K U D-a Drežnik iz Drežnika
T S K U D-a „L. I. Orivčanin“ iz Oriovca
T S F A „Broda“ iz Slav. Broda
T S „Rubato“ iz Slav. Broda
Na kraju izvedbi Ocjenjivačka komisija u sastavu: Mihael Ferić, Tihomir Ivanetić i Mika Gabrić voditeljima su iznijeli svoja zapažanja i u dijalogu se moglo čuti sve što je dobro i ono što treba eventualno ispraviti.Tamburaški sastav K U D-a „Lovor“ iz Trnjana izabran je da predstavlja našu županiju na 5. državnoj smotri u Dugom selu.
Zaključak je da je Smotra bila na visokom nivou kako organizacijski tako i programski a posebno treba istaći veliki broj mladih tamburaša.
Nije moglo na kraju proći bez ugodnog druženja uz mali domjenak, svirku, pjesmu i kolo…
Doviđenja do 35. smotre u Slav. Kobašu – 08. listopada 2017. godine.

You May Also Like

error: Content is protected !!