14. susreti K U D-a Matija Gubec u Fojnici (BiH)

14. susreti K U D-a Matija Gubec održani su u subotu, 24.09.2016. u Fojnici (BiH). Na Susretima su sudjelovala Društva iz Hrvatske: iz Ilače, Sotina, Gornje Stubice, Slavonskog Kobaša i Zagreba, iz Srbije: Ruma i Tavankut i domaćini iz Bakovića.
Predsjednici Društava su održali radni sastanak na kojem se raspravljalo o budućim Susretima a sve zajedno pozdravio je gradonačelnik Sabahudin Klisura i Predsjednik KPD M. Gubec iz Bakovića Branimir Miličević.
Program je započeo mimohodom kroz grad sve do Franjevačkom samostana Duha svetoga gdje su sudionici razgledali prekrasan muzej koji se nalazi u tom prostoru. Franjevački samostan u Fojnici postoji već 650 godina. Bio je sjedište provincijala, biskupa, škola za mladiće koji su se spremali za fratre, novicijat, u osmanskom periodu važan predstavnik katolika, kao i u kasnijim vremenima i kroz to vrijeme formirala se bogata biblioteka, arhiv, muzej i kolekcija umjetnina.
Glavni program održan je u sportskoj dvorani gdje je osam K U D-ova plesalo i pjevalo pred velikim broj gledatelja. Mogli smo vidjeti i čuti svu raznolikost i bogatstvo glazbene i plesne baštine krajeva odakle su izvođači došli.
Nakon toga do jutarnjih sati se nastavilo u istom ritmu u dvorani hotela Reumal uz obećanje sviju kako Susreti moraju živjeti i u idućim godinama jer ovakva prijateljstva rijetko se mogu naći. Slijedeći, 2017. godine biti će u Rumi.

You May Also Like

error: Content is protected !!