Na koncertu u Rumi

Večeras smo bili gosti Koncerta H K P D Matija Gubec iz Rume koji su slavili 115. godina rada.
Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec Ruma je kulturno društvo Hrvata iz Rume u Srbiji. Osnovano je 1903. godine. Spada u najstarija društva u Vojvodini. Bez prekida djeluje od 1903. godine.
Naše prijateljstvo započelo je na Susretima K U D-a Matija Gubec prije 16 godina. Postoji sličnost u glazbi i plesu kod naših Društava pa je i to učvrstilo i proširilo našu suradnju na kulturnom polju.
Koncert su otvorili domaćini i njihov Veliki tamburaški orkestar pod ravnanjem već legendarnog maestra Josipa Jurca. Gledatelji su mogli čuti glazbene brojeve poznatih kompozitora tamburaške glazbe kao što su Julije Njikoš i Sava Vukosavljev a isto tako i dio klasične glazbe. Bilo je nekoliko pjesama novijeg datuma a svakako vrijedi istaći i pjesme koje je komponirao sam dirigent. Vokalni solisti su bili Dušan Stupar, Marija Ratančić i Katarina Atanacković. Treba istaći jako lijepi plemeniti zvuk orkestra a njegovi članovi su i ovaj puta pokazali svoje vrhunsko umijeće sviranja na tamburi.
Zatim su predsjednici Društava razmijenili prigodne poklone i poželili da se suradnja nastavi a možda i proširi u slijedećim godinama.
Drugi dio koncerta pripao je nama, K U D-u Matija Gubec iz Slav. Kobaša. Predstavili smo se sa tamburaškim blokom gdje smo izveli raznolik program od narodnih pjesama do popularnih zabavnih melodija. Izvođači su bili Tamburaški sastav i vokalni solisti Valentina Džinić, Ivan Hećimović i Mato Olujević a pod ravnanjem Antun Baćo. Potom je slijedio folklorni dio sa spletovima plesova Brodskog Posavlja a mogla se čuti i humoristička točka koju je izvela Katica Lalić.
Svakako bi trebalo pohvaliti gledatelje koji su usprkos vremenskim neprilikama došli na Koncert i vrlo pozorno pratili program.
Poslije Koncerta slijedio je onaj neslužbeni dio – svečana večera uz ples i pjesmu.
Hvala domaćinima na odličnoj organizaciji i gostoprimstvu i vidimo se uskoro u Slavonskom Kobašu !

You May Also Like

error: Content is protected !!