Hodočasnički dani na Kloštru u Slavonskom Kobašu

Dva dana (14.i 15.08.) hodočasnici su pohodili Kloštar kako bi se zavjetovali Majci Božjoj na zavjetnim misama, slaveći tako blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije ili pučkim nazivom Velike Gospe. U narodu je proštenište u Slav. Kobašu poznato kao proštenište Majke Božje Kloštarske.
U srijedu, uoči blagdana proštenište je pohodilo je oko tri tisuće vjernika koji su došli odati zahvalnost i privrženost.
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. Večeras smo ovdje da nas naša Majka osnaži, da nas oslobodi iznutra svega onoga što naš pritišće. Dok zahvaljujemo Isusovoj majci za sve ono što je tijekom stoljeća ovdje po njenom zagovoru Bog ostvarivao, molimo je da večeras bude s nama da nas obdari baš onim darovima Božjim po kojima mi možemo živjeti smislenije, bolje, dublje, snažnije, istakao je biskup u svojoj homiliji. Iza popričesne molitve započela je Zavjetna procesija s slikom Gospe Kloštarske  . Svi okupljeni vjernici u zaista dojmljivom prizoru s upaljenim svijećama i pjesmom još su jednom pokazali svoju odanost Majci.
Iza misnog slavlja u svetištu je izložen Presveti oltarski sakrament pred kojim su hodočasnici ostali u pobožnom klanjanju.
Sutradan na sam dan Velike Gospe Svetu misu pred više od četiri tisuće vjernika, predvodio je vlč. Marko Dušak, župni vikar u župi Bezgriješnog začeća BDM iz Nove Gradiške. Okupljenim vjernicima u svojoj nadahnutoj propovijedi još jednom je istakao važnost Majke Božje. Pronašli smo svoju majku koja nas hoće zaogrnuti svojim plaštom kao što je to činila i u dugim stoljećima naše narodne i vjerničke povijesti, rekao je vlč. Dušak.
Poslije misnog slavlja kobaški župnik vlč. Goran Kovačević zahvalio se svima koji su pohodili proštenište koje je ova dva dana zaista bilo duhovno središte naše županije.

You May Also Like

error: Content is protected !!