Hodočašće Majci Božjoj Kloštarskoj u Slav. Kobašu

  U ponedjeljak uoči blagdana Velike Gospe oko pet tisuća hodočasnika pohodilo je Kloštar kako bi se zavjetovali Majci Božjoj na zavjetnoj misi. Proštenište u Slav. Kobašu poznato je kao proštenište Majke Božje Kloštarske.
  Misno slavlje predvodio je preuzvišeni biskup gosp. dr. Antun Škvorčević. Na samom početku predstavio je novog kobaškog župnika vlč. Gorana Kovačevića.
   U prigodnoj homiliji je istakao da hodočašće u proštenište u Slav. Kobašu uvijek odražava snažan događaj jer tu svi pokazujemo svoju osobnost Isusu Kristu. Tu dolazimo povjeriti Mariji težinu vlastitih životnih tereta, prepoznati u njoj konačnu svoju sudbinu ostvarenu u Isusu Kristu i ispuniti se nadom i utjehom.
   Svetkovina uznesenja Marijina na nebo stavlja pred oči Mariju, ženu koja je uspjela ostvariti vrhunac ljudskog postojanja i doći do one razine na kojoj je njezin proslavljeni uskrsli Sin Isus, pobjednik nad smrću.
   I zavjetna procesija uz poznate pučke Marijanske pjesme i svjetlost tisuću svijeća bila je posebni doživljaj pun duhovnog ozračja.
   Poslije procesije u crkvi je izloženo Presveto Otajstvo te je slijedilo noćno klanjanje.

 

 

 

Na sam dan blagdana Velike Gospe misno slavlje je vodio vlč. Perica Matanović, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj. Ovom svečanom vjerskom događaju nazočilo je nekoliko tisuća vjernika koji su došli pohoditi Proštenište.
U svojoj posebno nadahnutoj propovijedi istakao je kako se više trebamo moliti i biti nazočni na svetim misama. Jer tako možemo biti bliže Bogu. Jer on se brine za ljiljane u polju, ptice nebeske i ribe u moru a kako se onda ne bi brinuo za nas obične smrtnike – ljude. Marija je to sve spoznala i držala se svojih glavnih karakteristika: poslušnost i poniznost. Zbog toga je dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.
Pred sam kraj misnog slavlja vjernicima se obratio vlč. Goran Kovačević i predstavio se kao novi župnik u Slav. Kobašu i upravitelj Prošteništa.
Poslije Mise vjernici su se još dugo molili u samoj crkvi Majke Božje Kloštarske.

You May Also Like

error: Content is protected !!