Blagdan Sv. Florijana u Slavonskom Kobašu

Članovi D V D Slavonski Kobaš danas su poslavili blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, kao i Međunarodni dan vatrogastva. Sveti Florijan kroz povijest se štovao i kao zaštitnik dimnjačara, vojnika, ratnika, vrtlara, kovača, vjernici su mu se molili u situacijama kada su prijetile poplave, nevrijeme, požari, suše…
Blagdan sv. Florijana, tzv. ‘Florijanovo’ vatrogasna društva tradicionalno obilježavaju svečanim mimohodom, svetom misom i zajedničkim druženjem.
Kobaški vatrogasci krenuli su mimohodom od Doma do crkve gdje je naš župnik vlč. Goran Kovačević predvodio Sv. misu. Inače je običaj da se misno slavlje održi kod kapelice Sv. Florijana ali zbog vremenskih neprilika (kiše) održano ju crkvi.
Potom je u Vatrogasnom domu priređena mala svečanost za tri dugogodišnja člana. Naime Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je diplomu i vatrogasnu spomenicu Andriji Tomiću za 60 godina uspješnog rada u vatrogasnoj organizaciji a Miji Deliću i Đuri Čuletiću za 50 godina. U ime svih članova čestitao im je predsjednik D V D Marko Jagodar a diplome je uručio Načelnik Općine Antun Pavetić.
Nastavilo se uz srdačno druženje uz mali domjenak i ugodno ozračje što je odlika svih vatrogasaca.

You May Also Like

error: Content is protected !!