38.smotra tamburaških sastava Brodsko-posavske županije

  Kao već po ustaljenom redoslijedu događaja najprije je u 09.00 sati otvorena etnografska izložba pod nazivom Kobaška špica a autor je bila gđa. Ankica Rendić uz svesrdnu pomoć gđe. Eve Čuletić. Posjetitelji su mogli vidjeti svu raskoš i ljepotu naših rukotvorina koje su još uvijek sastavni dio nošnji, prekrivača, marama, stolnjaka i slično. Izložba je bila postavljena u dvorani Župnog dvora.
  Oko 15.00 sati dolazili su tamburaški sastavi sa pjevačkim grupama i pomalo se spremali za nastup. Program je započeo 16.00 sati intoniranjem Lijepe naše a potom je voditeljica Ana Galović najavila početak Smotre. Predsjednik KUD-a Antun Baćo pozdravio je sve nazočne u dvorani i naglasio da i ovogodišnja Smotra ima za cilj popularizaciju tamburaške glazbe. Načelnik Općine Oriovac gosp. Antun Pavetić otvorio je priredbu i pohvalio je upornost KUD-a da već 33. godine organizira ovaj kulturni događaj u Kobašu. Izrazio je uvjerenje da će u Općini uvijek imati podršku bilo financijske ili bilo koje naravi.
  Programe tamburaških sastava pratio je stručni Ocjenjivački sud u kojem su bili Damir Butković, Krunoslav Dražić i Tihomir Ivanetić sve sami vrhunski znalci tamburaške glazbe koji je na kraju proglasio najbolja dva ocjenjena sastava.
  Svirali su i pjevali : Tamburaški orkestar KUD-a Tamburica iz Starog Petrovog Sela, TS KUD-a Slavonija iz Starog Topolja, TS KUD-a Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša, TS KUD-a Ivan Meštrović iz Vrpolja, TS Eugen Kumičić iz Slavonskog Broda, TS KUD-a Sloga iz Sikirevaca, TS AIS iz Slavonskog Broda i TS FA Broda iz Slavonskog Broda.
  Svi izvođači predstavili su se najboljem izdanju – umijeća sviranja na tamburi i pjesmi vokalnih solista i grupa . Ocjenjivački sud je TS AIS iz Slav. Broda izabrao da nastupi na Državnoj smotri u Dugom Selu a TS KUD-a Sloga iz Sikirevaca da svira na Reviji nošnji u sklopu Brodskog kola.
Sve pohvale idu i gledateljstvu koje je pomno pratilo sve sastave i zasluženo ih nagrađivalo pljeskom.
  Zbog pandemije Covida19 koja se zlokobno nadvisila nad naš normalan život, organizatori su nastojali poduzeti sve potrebne mjere za sprečavanje zaraze pa je stoga je i Smotra održana u poslijepodnevnim satima a ne kao prijašnjih godina u večernjem terminu
Organizatori se zahvaljuju svima onima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji priredbe i time pokazali svoju zainteresiranost za glazbu i pučke tradicije.

You May Also Like

error: Content is protected !!