Večer sjećanja na Zdravka Ćosića u Slavonskom Kobašu

  Večeras je u Domu kulture u Slavonskom Kobašu održana Večer sjećanja na akademskog slikara Zdravka Ćosića povodom četrnaest godina njegove smrti.
  Na početku glazbeno-scenskog programa sve nazočne je pozdravio predsjednik KUD-a Matija Gubec u svojstvu organizatora i istakao važnost ovog vrsnog slikara za samo mjesto.
  Voditeljica programa Patricija Čuletić kratko je iznijela njegovu biografiju a potom je načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić potvrdio nastojanja da se u rodnoj kući napravi jedan izložbeni prostor za sve one koji žele pobliže upoznati njegove radove i ambijent u kojem je radio.
  Zdravkov dugogodišnji prijatelj Antun Pišonić rekao je da je on bio čovjek iz naroda i za narod, točnije mještanin kojeg su svi poštivali i koji je sve poštivao.
  Prof. Branimir Pešut je posebno istakao kako je Ćosić u svojim pejsažima vjerno i na svoj način (koristeći tamne boje) slikao svoju okolinu i često za temu uzimao vodu – rijeke, bare, bujice.
  U glazbenom dijelu sudjelovali su učenici Glazbene škole iz Slav. Broda; Nikola Vincek na bisernici i Josip Matanović na braču uz korepetitora prof. Hrvoja Anušića. Potom su dvije skladbe izveli Matea Lovrić Trlin (klavijature), Ana Komorčec (flauta) i Robert Vojvodić (bisernica i gitara). Vokalni solisti Valentina Džinić, Matko Pišonić i Ivan Hećimović uz tamburaški sastav i dirigenta Antuna Baćo također su se gledateljima predstavili s nekoliko glazbenih brojeva.
  Svake godina na ovoj priredbi osim Ćosića spomenemo još nekog zasluženog i istaknutog pojedinca. Ovaj puta bilo je riječi i o Anti Premužiću ing. šumarstva koji je rođen u Kobašu a poznat po uređivanju staze na Velebitu i ostalim aktivnostima vezanim za planinarenje i šumarstvo. Njegov životopis opisao je dr. sc. Josip Jagodar.
  Poslije programa gledatelji su mogli razgledati izložbu slika Zdravka Ćosića (neke od njih po prvi puta u Kobašu) a isto tako i radove mladih likovnih kobaških stvaraoca Josipe Bobošević i Tene Klarić.
  KUD Matija Gubec zahvaljuje se vlasnicima slika Kati Pesić, obitelji Babić, Sunčici Martinović i Marijanu Radmiloviću što su ustupili svoja vrijedna dijela za izložbu.
  Zahvaljujemo se i pokrovitelju Općini Oriovac, supokroviteljima Brodsko-posavskoj županiji i KUM Limes i svima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji ove priredbe.

 

You May Also Like

error: Content is protected !!