Tijelovo u Kobašu

Tijelovo je jedan od četiriju zapovjednih blagdana Katoličke crkve a slavi se uvijek četvrtkom poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Na taj blagdan izlaže se Presveti sakramenat te se nosi u procesiji gdje svećenik zajedno s vjernicima javno svjedoči svoju vjeru.
Svetkovina je započela misnim slavljem koje je predvodio župnik vlč. Goran Kovačević a onda je krenula procesija od crkve do kapelice sv. Florijana gdje je bila prva „sinica“.
Uz prigodne crkvene pjesme, svećenik je podižući Presveti Sakrament molio dajući blagoslov svima. Zatim je procesija ušla u ulicu M. Gupca smjerom prema Savi i zaustavila se kod druge„sinice“ koja se nalazila na samom kraju. Poslije obreda do slijedeće se prolazilo pokraj Save – Savskom ulicom prema zapadu, da bi se stiglo do treće koja je bila na početku ulice A.Starčevića. Procesija je zatim nastavila Starčevićevom da bi skrenula kod crkve gdje se nalazila posljednja četvrta „sinica“. Poslije molitve i pjesme svi su se vratili u crkvu da bi još jednom zahvalili Bogu,Majki Božjoj Kloštarskoj i sv. Ivanu Krstitelju uz već tradicionalnu„Do nebesa nek se ori“.
U procesiji pored ostalih su bili članovi K U D-a, D V D-a, N K Slavonac i Lovne jedinice, u svojim odorama.

You May Also Like

error: Content is protected !!