Osnivačka skupština Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu

  Matica hrvatska jedna je od najstarijih kulturnih udruga na području današnje Republike Hrvatske, utemeljena u Zagrebu godine 1842. pod nazivom Matica ilirska, a od 1874. nosi ime Matica hrvatska. Danas je u sali vatrogasnog doma u Slavonskom Kobašu osnovan Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu (102. ogranak Matice hrvatske), sukladno Odluci Glavnog odbora Matice hrvatske od 23. svibnja ove godine. Inicijativni odbor Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu čini 21 član, a uz njih je danas ma Osnivačkoj skupštini bilo pedesetak uzvanika, među kojima je bio i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić, predsjednik Mjesnog odbora Slavonski Kobaš Josip Pišonić, kobaški svećenik Goran Kovačević, brodski svećenik Josip Matanović, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja i pročelnik zmajskog stola u Slavonskom Brodu DBHZ-a Hrvoje Špicer, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu mr. sc. Ivan Medved te ravnatelji škola i vrtića s područja općine Oriovac i Sibinj. Tijekom programa četiri učenice (Petra Kolundžić, Sara Stanić, Dora Nikičić i Rea Klasnić) recitirale su pjesmu Moje selo“ i „Kloštar“, a glazbeni dio upotpunili su članovi KUD-a „Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša. Na početku je sve prisutne pozdravio dr. sc. Josip Jagodar u ime Inicijativnog odbora, koji je u uvodnom govoru naglasio da se na području Slavonskog Kobaša više od sto godina njeguje hrvatska i šokačka kultura i tradicijska baština, te da je ovaj Ogranak treći po redu na području Brodsko-posavske županije uz gradove Slavonski Brod i Novu Gradišku. Naglasio je da će članovi Ogranka poštivati Pravila Matice hrvatske i baviti se istraživanjem, čuvanjem, razvijanjem i promicanjem narodnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbiti za demokratski društveni razvitak. Na kraju obraćanja zahvalio je Glavnom oboru i predsjedniku gosp. Miri Gavranu na dosadašnjoj potpori te istaknuo kako se nada da će novoosnovani Ogranak Matice hrvatske u Slavonkom Kobašu svojom aktivnošću postati dio nacionalnog mozaika i obogatiti ga tradicijom i bogatom poviješću brodskog Posavlja. Spomenuo je kako Ogranak ima već četrdesetak članova te se broj povećava. Među članovima su osobe s područja Slavonskog Kobaša, Oriovca, Lužana, Bebrine, Kaniže, Brodskog Stupnika i Sibinja te je pozvao sve prisutne da pozovu sve zainteresirane da se uključe.
   Nakon njega prisutne je pozdravio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran koji je izrazio zadovoljstvo osnivanjem Ogranka u Slavonskom Kobašu te izrazio potporu svima matičarkama i matičarima. U svom je obraćanju ukratko opisao aktivnosti Matice hrvatske i povećanje broja članova te osnivanje 5 ogranaka ove godine. Naglasio je da novo vodstvo radi s jezikoslovcima na prijedlogu zakonskog prijedloga koji će za cilj imati očuvanje hrvatskog jezika. Istknuo je kako se dosad promijenilo 6 država na ovom području, samo je Matica ostala ista tijekom tog perioda od 180 godina. Prisutnima su se obratili i načelnik općine Oriovac Antun Pavetić, Hrvoje Špicer i mr. sc. Ivan Medved koji su izrazili potporu Ogranku Matice hrvatske u Slavonskom Kobašu.
   U nastavku je održan izborni dio osnivačke skupštine te je izabrano vodstvo Ogranka na mandat od četiri godine. Za predsjednika je izabran dr. sc. Josip Jagodar, dopredsjednicu Marija Plemenčić, tajnicu Magdalena Sarić, dva člana predsjedništva Antonija Jagodar i Julijana Kolundžić. U nadzorni odbor izabrani su Marijana Krijan, Terezija Ferić i Antun Klaso. Za likvidatoricu Valentina Džinić, a blagajnicu Marija Pišonić.

You May Also Like

error: Content is protected !!