Mladi iz osam europskih zemalja u Slav. Kobašu

U tijeku je međunarodna razmjena mladih Youth Up. U Slavonskom Brodu, u organizaciji Europskog doma Slavonski Brod boravi četrdeset mladih iz Poljske, Češke, Grčke, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Oni istražuju kako mladi vide život u ruralnim sredinama, pronalaze li motivaciju u mnogim blagodatima života na selu, osobito u kvalitetnijem i zdravijem životu te ljubavi prema prirodi. Ako se odluče za rad u ruralnoj sredini, hoće li odabrati poljoprivredu, društvene djelatnosti ili agroturizam? Što vide kao najveće poteškoće uspješnom životu i radu na selu – administrativne i birokratske propise, nedovoljno razvijenu infrastrukturu ili nešto drugo?
Tijekom sedmodnevne razmjene, zahvaljujući udruzi Limes iz Kobaša, mladi borave dva dana u Slavonskom Kobašu i Oriovcu i sudjelovali u aktivnostima koje su za njih pripremili njihovi vršnjaci.
Prvi su dan (utorak) u Slav. Kobašu obišli četiri obiteljska poljoprivredna gospodarstva gdje su se upoznali s njihovim radom ali i poteškoćama. I sami su obavljali poslove specifične za poljodjelstvo. Popodne su posjetili ribnjak i vinograde u Oriovcu te objedovali u vinogradarskoj kući.
Navečer su na Placu (u centru) predstavili svoju zemlju odakle dolaze a potom su zapjevali i zaplesali uz članove K U D-a Matija Gubec. Slijedila je zajednička večera gdje su se razmjenjivali utisci o proteklom danu.
U srijedu su na obali Save uređivali okoliš i poligon za paintball (i natjecali se), kupali se, te predvečer provozali konjskim zapregama kroz ulice Kobaša.
Nadamo se da su gosti spoznali različite mogućnosti upošljavanja u ruralnoj sredini kao što je naše mjesto. Želimo im sretan put do svojih domova i puno sreće u životnom razdoblju !

You May Also Like

error: Content is protected !!