Blagdan Tijelova u Slavonskom Kobašu

Tijelovo je jedan od četiriju zapovjednih blagdana Katoličke crkve a slavi se uvijek četvrtkom poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Na taj blagdan izlaže se Presveti sakramenat te se nosi u procesiji gdje svećenik zajedno s vjernicima javno svjedoči svoju vjeru.
Nakon godina zatiranja, procesije u čast Tijelova postaju velike vjerske manifestacije.
Redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea (Belgija) imala je viđenje punog mjeseca gdje je opazila mrlju. Mjesec je protumačila kao Crkvu a za mrlju je mislila da je nedostatak blagdana u čast Presvetog sakramenta. Zamolila je biskupa da proglasi blagdan kojeg su zvali – blagdan Euharistije s željom da se proširi na cijelu Crkvu. Papa Urban IV zbog toga objavljuje bulu godine 1264. ali ne uspijeva u svom nakanu je umire. Ipak u 14. stoljeću, papa Ivan XXII širi blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu.
Danas, 15.lipnja 2017. godine procesija je u čast Tijelova prolazila kroz iste ulice kao i prije (posljednja je bila 1958.). Svetkovina je započela misnim slavljem koje je predvodio župnik gosp. Mijo Lasović a onda je krenula procesija od crkve do kapelice sv. Florijana, druge „sinice“ u ulici M. Gupca prema Savi, Savskom do treće „sinice“ u ulici A. Starčevića da bi se potom zasustavila kod četvrte ispred crkve.
Poslije molitve i pjesme svi su se vratili u crkvu da bi još jednom zahvalili Bogu uz već tradicionalnu „Do nebesa nek se ori“.
U procesiji su pored mještana bili i članovi K U D-a, D V D-a, N K Slavonac i Lovne jedinice u svojim odorama.
Vrijedne ruke mještanki uredile su „sinice“ svojim ručnim radovima i cvijećem što je još više davalo ljepotu procesije a time i samog Blagdana.

You May Also Like