52. Brodsko kolo

U nedjelju održan završni dio 52. smotre folklora u Slav. Brodu.
Najstarija Smotra folklora u Hrvatskoj završila je u nedjelju prijepodnevnim programom konjogojske udruge Slavonija, te u poslijepodnevnim satima Smotrom izvornog folklora Šokadijo sve ti je na glasu. Navečer su na pozornici u Tvrđavi prodefilirale ljepotice u narodnim nošnjama iz svih krajeva naše domovine.
U gospodarskom dvorištu srednje poljoprivredne škole mogli smo vidjeti konjogojske zaprege koje su pokazale tradiciju i bogatstvo našeg kraja. Za početak, ocjenjivačkom sudu kao i gledateljima predstavljeno je 14 svečano ukrašenih svatovskih zaprega u svojoj punoj ljepoti, nakon čega su ih priliku vidjeti imali svi Brođani zahvaljujući defileu gradskim ulicama.
Najatraktivnija zaprega proglašena je ona Andrije Obrovca – Đakovački Selci. Najupareniji par bio je onaj Tomislava Ivića, dok je najizvornijom zapregom proglašena Marka Sekulića iz Sl. Kobaša.
Prvo mjesto po izboru publike pripalo je Ivanu Luciću iz Ruščice, drugo Ivi Maroševiću iz Tisovca, a treće Marijanu Čuletiću. Prema ocjeni žirija, Mario Maričić iz Stružana osvaja prvo mjesto, iza njega su Vedran Mirković iz Ruščice i Mario Pavić iz Bebrine.
16 kulturno-umjetničkih društava nastupilo je na Smotri izvornog folklora gdje smo mogli vidjeti i čuti razne običaje kao i nadaleko poznata kola i pjesme naše županije. U prekrasnom ambijentu brodske Tvrđave, gledatelji su pljeskom nagrađivali izvođače a bilo je i smijeha kojeg su izazvali članovi Društava koji su na šaljivi način prikazali svatovske običaje. Sudjelovala su Društva iz Trnjana, Kaniže, Bebrine, Siča, Dragalića, Kupine, Oriovca, Brodskog Stupnika, Vranovaca-Bukovlja, Novog Grada, Podcrkavlja, Sikirevaca, Slav. Kobaša, Starih Perkovaca, Vrbja i Donje Bebrine.
Na reviji hrvatskih narodnih nošnji po izboru stručne komisije za najljepšu Hrvaticu izabrana je Paula Budiša iz Podsuseda.
Programi Brodskog kola nastavljaju se u Srednjem Lipovcu smotrom crkvenog pučkog pjevanja u nedjelju 19.lipnja.

You May Also Like

error: Content is protected !!