Sjećanje na akademskog slikara Zdravka Ćosića

K U D Matija Gubec i ove je godine organiziralo glazbeno-scenski program pod nazivom Sjećanje na Zdravka Ćosića koji je održan u nedjelju, 24.02.2019. godine u Slav. Kobašu u Domu kulture.

                   Zdravko Ćosić (1941-2006), akademski slikar
Njegov dom je bio na kraju Kobaške ulice, gdje mu se pružao širok vidik preko njiva i livada, Save i Orljave do šumskog masiva Motajice što se diže iznad horizonta i zatvara nizinski pejsaž. Intimno se saživio s tim prostorom pa unosi u slike one zelenkasto-mrke boje tog predjela. Njegovi interijeri i mrtve prirode duboko su prožeti sjetom koja se uvlači poput magle i dima u najintimnije kutke tog ambijenta.Svjetlost, sjenke i odrazi u vodi bili su njegov a i naš, mali netaknuti svijet.Kroz svoj stvaralački opus dočarao je izgled Kobaša, svu njegovu prirodnu ljepotu, raznolikost, i uzvišenost a te vizualne podatke pretvorio je u likovni sadržaj nabijen snažnim emocijama.

Na početku sve nazočne pozdravio je Predsjednik K U D-a Antun Baćo a u ime pokrovitelja Općine Oriovac Načelnik Antun Pavetić
U programu smo mogli čuti stručni osvrt prof. Tihomira Katušića koji je u svom prilično emocionalnom izlaganju istakao vrijednost Zdravkovih radova. Nitko nije s toliko naboja i ljubavi za svoj kraj prenio na platno kao on a s vremenom njegova se vještina kista sve više priznaje i vrednuje, rekao je prof. Katušić.
U kratkom isječku iz filma gledatelji su bili do u detalje upoznati s njegovim stvaralačkim opusom koji se broji u tisuće slika. Malo je poznato da je osim slikanja znao često govoriti i o drugim pogledima življenja sa vrlo točnim i preciznim rečenicama koje su nam dočarali Patricija Čuletić i Josip Jagodar. Njegov prijatelj, Milan Hećimović opisao nam je kako je on doživljavao umjetnika jer su u isto vrijeme bili na školovanju u Zagrebu. Karlo Kolundžić potvrdio je onu Zdravkovu tezu da se njegov dom nalazi unutar stotinu kilometara, misleći na svoju rodnu Posavinu. Čitav svijet je upoznao na svojim putovanjima ali jedino je u rodnom kraju disao punim plućima i saživio se s okolinom.
U glazbenom dijelu smo na klaviru čuli Anu Orić, mag.mus., našu Kobašanku koja je 2018. god. diplomirala klavir s odličnim uspjehom na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Sa svojim glazbenim umijećem na saksofonu gledatelji su upoznali i Marka Rušnova, mag.mus kojeg je na klaviru pratila Ana.
Čuli smo vokalne soliste Matka Pišonića, Gabrijelu Babić i Valentinu Džinić uz Tamburaški sastav K U D-a pod ravnanjem Antuna Baćo.
Dio programa pripao je još jednoj Kobašanki, Zlati Kolundžić (1956.-1991.) koja je svoj zavičaj opisala stihovima (recitirala ih je Patricija Čuletić). Slično kao Zdravko i ona je bila emotivno vezana uz rijeku kraj koje je proživila mladost i od koje je odlazila ali i uvijek se vraćala.
Voditeljica programa Kristina Nikičić na kraju je pozvala sve nazočne da pogledaju dvanaest slika koje su prvi puta izložene u Slav. Kobašu a vlasnici su im Milan Hećimović (osam slika) i Gimnazija Matija Mesić (četiri slike).
K U D Matija Gubec zahvaljuje svima na pomoći u realizaciji priredbe a posebno hvala pokrovitelju Općini Oriovac, supokrovitelju Brodsko-posavskoj županiji i vlasnicima slika.

You May Also Like

error: Content is protected !!