Razigrani lipicanci u Slavonskom Kobašu

U nedjelju, 28. kolovoza održana je športsko-zabavna priredba „Razigrani lipicanci“ na hipodrom kraj Save u Slavonskom Kobašu.
Organizator priredbe je  kulturno-umjetničko društvo „ Matija Gubec“, pokrovitelj je Općina Oriovac a supokrovitelj Brodsko-posavska županija. Već u 13 sati svatovske zaprege bile su na Placu gdje su se dijelili startni brojevi a u 14 sati krenuo je mimohod kroz ulice. Zaprege je ocjenjivala stručna komisija koja je kasnije izrekla svoj sud i utvrdila poredak.
Dolazak na hipodrom bio je popraćen pljeskom gledatelja i uz zvukle glazbe zaprege su se poredale ispred svečane pozornice. Poslije državne himne sve nazočne u ime organizatora pozdravio je predsjednik K U D-a Antun Baćo. Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić u svom obraćanju je rekao da mu je drago da se na ovim i sličnim manifestacijama poštuje pučka tradicija i kulturna baština. Zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora Davor Vlaović je istaknuo da trebamo biti ponosni na naše ljude koji znaju kako poštivati običaje ali i kako ih prenijeti na buduće generacije. Otvarajući svečanost načelnik Antun Pavetić zahvalio je svim vrijednim ljudima koji uz sve današnje poteškoće uspijevaju svake godine organizirati ovu hvalevrijednu priredbu.
Poslije svečanog otvaranja podijeljeni su pehari za najljepše svatovske zaprege a potom su na travnatom terenu hipodroma svoj program izveli članovi K U D-a L. I. Oriovčanin, točnije njihov plesni ansambl i tamburaški sastav. Gledatelji su toplo pozdravili izvođače koji su svojim izvanrednim izvedbama unijeli u ovaj događaj još više šokačkog duha.
Potom su počela konjička natjecanja: utrke zaprega seniora, juniora i teklićkog jahanja. Svi jahači i vozači zaprega dali su sve od sebe da iskažu koliko su predano radili sa svojim grlima ali poštivajući ono pravilo da je konj najvjerniji čovjekov prijatelj i u dobru i u zlu te da ga treba čuvati i paziti (rezultate pogledajte ispod fotogalerije).
Naša fotogalerija zorno pokazuje ozračje ovog nedjeljnog popodneva u lipom, pitomom Slavonskom Kobašu koji se ponosi svojom tradicijom.

Rezultati

 

 

You May Also Like

error: Content is protected !!